Facilitator's Guide



Agenda

Digital Storytelling in Education (using MS PowerPoint®)


Overview/Goals:
This 6-hour session introduces participants to the use of Digital Storytelling in many ways, from introducing new material to helping students learn to conduct research, synthesize large amounts of content and gain expertise in the use of digital communication and authoring tools. It can also help students organize these ideas as they learn to create stories for an audience, and present their ideas and knowledge in an individual and meaningful way. Participants will develop a digital story they can use with their students, lesson integration plans, and ways for students to use digital stories. Files created may be large, so participants are encouraged to bring a travel drive for file saving.

Session Objectives:
  1. Participants will understand benefits of Digital StoryTelling to student learning.
  2. Participants will identify digital storytelling techniques.
  3. Using specified software, participants will create a Digital Story correlated to state and district frameworks.
  4. Participants will develop a lesson plan for a current or future lesson utilizing Digital Storytelling with students.
  5. To demonstrate comprehension participants will share strategies developed and products prepared with the group.

8:00 – 8:30 Introductionsand brainstorming[30 minutes]
Links you will need
Google PowerPoint link
http://digitalstorytelling.coe.uh.edu/
http://digitalstorytelling.coe.uh.edu/powerpoint.html
http://www.storycenter.org/stories/index.php?cat=6

8:30 – 9:00 Independent/Group work [30 minutes]
From the links provided above, look at various links that provide digital storytelling examples and more information about digital storytelling. You may also use google to find your own examples and/or inspiration. As you find resources you like, you can add to your slide(s) and copy and paste things that you find helpful for digital storytelling to the shared google PowerPoint erasing their name introduction information and/or adding to that information.

9:00 – 9:30 Independent: locating photos and other resources [30 minutes]
Participants will look online for as many resources as they can find in the allotted time period. Everyone will need to locate APPROPRIATE, COPYRIGHT FREE photos or graphic images that will support the concepts they identified. They will save all downloaded images into their folder. A short list of educational resources has been posted on the wiki page. The document library includes most of the resources that will be helpful to participants. Encourage them to add to the resources as well.

9:30 – 10:00 Whole group and Independent: getting started with a storyboard [30 minutes]
Explore the resources including tutorials if necessary on PowerPoint to come up with ideas for your project. Outline your project using the storyboard resource found on the wiki page.

10:00 – 10:15 – Break

10:15 – 11:30 Independent work: Create your Digital Story [75 minutes]
Create your digital story using PowerPoint. Use a microphone when necessary. Include titles, transitions, narrations, and credits. Remember to save often. Include automatic transitions so that slides advance automatically. Upload your completed file to the wiki to share with others.

11:30 – 12:00 - Lunch

12:00 – 12:15 Whole group: lesson plan overview [15 minutes]
Using the Lesson Plan template (found on the wiki) prepare a lesson plan for using the instructional product and integration strategies for student creation of digital storytelling projects. These can be combined but the activities must be relevant to the identified frameworks. You will need to add a section for frameworks.

12:15 – 1:30 Independent work: create the lesson plan [75 minutes]
Continue and complete all worksheets, instructional materials, templates, etc. with the lesson plan. Also develop a grading rubric for student assessment at RubiStar (http://rubistar.4teachers.org). If possible create interdisciplinary lessons if time permits. Upload rubrics to the wiki if possible.

1:30 – 2:00 Group/Independent Work [30 minutes]
Participants will share their created digital stories and PowerPoints and upload them to the wiki page for all to share and make use of later.

2:00 – 2:15 - Break

2:15 – 2:45 Post session Assessments [30 minutes]
How will the integration of digital storytelling benefit learning and support their instruction?

2:45 – 3:00 Closing [15 minutes]
  • Complete the evaluation and remove any unnecessary items from computers